Collectie: Piment d'Espelette

Al eeuwen wordt in het Franse Baskenland (Pays Basque) chilipeper verbouwd. Zoals aan de Spaanse kant, waar de boeren uit Lodosa  in Pays Vasco vanouds de piquillo of Pikilloko piper verbouwen, blijven de Frans Baskische boeren trouw aan hun 'piper' of 'gorria', de Capsicum annuum var gorria. De smaak van Piment d'Espelette voert je terug naar de smaak van weleer. Ook zonder die wetenschap zou je blind voor deze heerlijke peper gaan, met zijn unieke aroma's een must in iedere keuken.

Ook dit seizoen leveren we weer drie Espelette-producten van het merk Segida, dat na het afscheid van de familie Bessouat is overgenomen door de bevriende ondernemer Nicolas Darthayette. Nicolas staat voor een nieuwe generatie Espelette-boeren. Hij werkt vanuit de boerderij van de familie Okilaua, net als Segida in Ainhoa, een dorpje nabij de Spaanse grens.

Nicolas startte zijn bedrijf in 2019, en kreeg daarbij veel technische ondersteuning van Laurent Bessouat van 'onze' Ferme Segida. Zo is de cirkel rond. Vooralsnog zal Nicolas de producten van de Segida-boerderij blijven produceren onder naam Segida, maar in een later stadium zal die naam verdwijnen en plaats maken voor die van zijn boerderij Okilaua.

 

Piment d'Espelette