Collectie: Cambodja (Kampot)

Tijdens het bewind van de Rode Khmer lag de nadruk in Cambodja (Kâmpŭchéa) op de teelt van strategische landbouwproducten, voornamelijk rijst, maar ook cassave en rietsuiker. Andere landbouwproducten kwamen onder het regime op het tweede, zo niet het derde plan. Dat geldt ook voor de teelt van peper, hoewel 'steak au poivre' op het menu van de leiders stond, en alleen voor hen nog geteeld werd.

Pas in de jaren negentig is de peperteelt weer opgepakt, tien jaar na de val van het Pol Phot-regime. In 2010 ontving de teelt van Mrech Kampot, de Cambodjaanse naam voor de kampotpeper, overheidssteun bij het verlenen van een eerste nationale geografische aanduiding (GI), ter bescherming van de naam. Ook is de peper opgenomen in de Ark van de Smaak onder auspiciën van de Slowfood foundation.

De faam van de Kampot-peper dankt deze mede aan de recente toekenning van de Europese BGA (beschermde geografische identificatie), die heeft geleid tot een enorme toename van de verkoop in de EU. Het label heeft de inkomenspositie van boeren sterk verbeterd. De Kampot pepper promotion association (KPPA) bewaakt de naleving van de regels die verbonden zijn aan de teelt van een peper die de naam Kampot voert. Van de meer dan 350 peperboeren zijn er bijna 250 aangesloten bij de KPPA, zowel kleine boeren als grote boeren. Meer nog dan de naam spreekt de peper voor zich, onbetwist één van de allerlekkerste pepers ter wereld !

Cambodja (Kampot)