Collectie: Masala

De verzamelnaam voor kruidenmengsels van het Indiaas cubcontinent is masala. Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Meestal worden de kruiden (licht) geroosterd, maar soms ook in de zon gedroogd. Masala wordt vaak als laatste toegevoegd om het rijke aroma te behouden. Het is een misvatting dat 'garam' heet betekent als in scherp of pittig. Het betekent warm, in de metabolische betekenis van het woord. Daarom worden nootmuskaat en kruidnagel gebruikt, zwarte peper (India is niet voor niets het huis van de zwarte peper) en geen chilipeper.Soortgelijke kruidenmengsels treffen we onder meer aan in Iran (het vroegere Perzië) , het Midden-Oosten en Klein-Azië, onder de namen advieh en baharat. Ze hebben met elkaar gemeen dat er de receptuur niet eensluidend is. Recepten worden immers van generatie op generatie doorgegeven.

De term garam is van oorsprong Perzisch, maςaleh eveneens. Het betekent 'ingrediënten'.

Garam masala wordt vooral in vegetarische gerechten gebruikt. Daarbij ontbreekt veelal geelwortel. In principe is garam masala immers geen 'kerrie'. In kant-en-klare garam masala wordt desondanks in ruime mate geelwortel gebruikt omdat het westers verwachtingspatroon - kennelijk - is ingesteld op de geelkleuring.

In onze winkel bieden we u drie masala's van Britse komaf aan, niet voor niets, het Verenigd Koninkrijk heeft van alle Europese landen de nauwste banden met het Indiaas subcontinent, en de veruit grootste populatie Indiase bewoners. Dit zijn ze:

  • garam masala
  • punjabi masala
  • kashmiri masala